Graduaties

Het graduatiesysteem in Taekwon-Do volgt 10 Kupgraden en 9 Dangraden. De kupgraden corresponderen met een bijbehorende kleur. De zwarte band wordt behaald bij 1e Dan en daarna kan men doorgaan tot de 9e Dan. Het zijn er 9 omdat dat het hoogste enkele getal is.

Witte band

Witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van Taekwon-Do. Wit betekent onschuld, store puurheid en verlichting.

Gele band

Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, recipe kan de plant niet verder groeien, metaforisch in Taekwon-Do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien.

Groene band

Groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het Taekwon-Do eigen te maken.

Blauwe band

Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot, en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling Taekwon-Doka.

Rode band

Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de Taekwon- do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige agressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van Taekwon-Do komt nu pas om de hoek kijken.

Zwarte band

De Zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de Taekwon-Doka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis.

Kubgraden

10e Kup – Witte band

9e Kup  – Witte band met gele slip

8e Kup  – Gele band

7e Kup  – Gele band met groene slip

6e Kup  – Groene band

5e Kup  – Groene band met blauwe slip

4e Kup  – Blauwe band

3e Kup  – Blauwe band met rode slip

2e Kup  – Rode band

1e Kup  – Rode band met zwarte slip

Dangraden

De Dangraden worden aangeven met de romeinse cijfers 1 t/m 9.

1e Dan – Zwarte band (Boo Sabum), I

2e Dan – Zwarte band (Boo Sabum), II

3e Dan – Zwarte band (Boo Sabum), III

4e Dan – Zwarte band (Sabum), IV

5e Dan – Zwarte band (Sabum), V

6e Dan – Zwarte band (Sabum), VI

7e Dan – Zwarte band (Sahyun), VII

8e Dan – Zwarte band (Sahyun), VIII

9e Dan – Zwarte band (Sasung), IX